Hypotheekrente meeverhuizen weer meer in zwang

Nu de hypotheekrente in korte tijd flink is gestegen, willen huiseigenaren die een andere woning kopen hun huidige hypotheek weer vaker meeverhuizen. Dat kan interessant zijn, maar is niet per se de beste keuze.

Vrolijk jong gezin dat de verhuisdozen aan het uitpakken is
Nieuws
Datum: 18-07-2022

Als u over uw lopende hypotheek een (veel) lagere rente betaalt dan over een nieuwe, lijkt het niet meer dan logisch om uw hypotheek mee te verhuizen. In het verleden was het heel gebruikelijk om dit te doen bij aankoop van een andere woning. Maar door de jarenlange daling van de rente is dat veranderd.

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een nog lopende hypotheek van € 150.000 met een rente van 2%. U koopt een huis van € 450.000 en moet over nieuwe hypotheek 4% betalen. Als u uw huidige hypotheek dan meeverhuist, scheelt dat jaarlijks bruto 2% x € 150.000 = € 3.000 aan hypotheeklasten. En omdat uw financiële verplichtingen lager zijn, is uw leencapaciteit hoger. Let op, dit is een rekenvoorbeeld. Het is niet altijd mogelijk op deze wijze de hypotheek mee te verhuizen.

Soms niet de beste keuze

Toch is het meeverhuizen van de hypotheek niet altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld als u nog maar een kleine hypotheek hebt en uw hypotheekverstrekker geen concurrerende rente biedt. Of als een andere bank betere hypotheekvoorwaarden aanbiedt.

Laat u goed adviseren!

Goed advies is daarom belangrijk. Een huis is immers een grote aankoop die jarenlang veel invloed heeft op uw financiën. Als specialist op het gebied van hypotheken helpen wij u graag om de best passende hypotheek voor uw situatie te vinden. Neem voor meer informatie gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag