Zorgverzekering 2021: wat verandert er?

Het zorgseizoen is weer in volle gang. Inmiddels zijn alle verzekeringspremies voor volgend jaar bekend en zullen zorgverzekeraars proberen om u over te halen uw zorgverzekering bij hen af te sluiten.

Stethoscoop met pillen

Hoogte zorgpremie
Het kabinet heeft op Prinsjesdag de verwachting uitgesproken dat de zorgpremie in 2021 gemiddeld met ongeveer € 5 per maand stijgt. De gemiddelde zorgpremie zou dan uitkomen op € 123 per maand.

Uiteindelijk mogen zorgverzekeraars zelf bepalen hoe zij de zorgpremie voor 2021 gaan invullen. Het kan dus zijn dat ze hun reserves inzetten om de premie minder te laten stijgen. Of die juist extra verhogen om de reserves aan te vullen.

Collectieve korting
Vorig jaar is de maximale korting op een collectieve zorgverzekering al verlaagd naar 5%. Maar minister Van Ark (Medische Zorg) wil dat deze collectiviteitskortingen helemaal verdwijnen. Het liefst per direct, maar dat is niet mogelijk omdat de wet daarvoor moet worden aangepast. Naar verwachting verdwijnen de kortingen nu per 1 januari 2023.

Veranderingen in 2021
Het basispakket krijgt in 2021 de volgende uitbreidingen:

  • Herstelzorg na corona wordt sinds 18 juli vergoed uit de basisverzekering. Deze regeling blijft tenminste een jaar bestaan.
  • Dagbehandelingen in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel wordt vanaf 2021 vergoed. Denk bij het laatste aan letsel dat is ontstaan als gevolg van een ongeluk, een tumor of een herseninfarct.
  • De geneesmiddelen olaparib van het merk Lynparza (tegen eierstokkanker) en axicabtagene ciloleucel van het merk Yescarta (tegen lymfeklierkanker) worden al sinds afgelopen voorjaar uit de basiszorgverzekering vergoed. Dit blijft zo in 2021.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Overweegt u om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.